Son yılların en önemli kavramlarından biri haline gelen dijital pazarlama, internet üzerinden yapılan ticari faaliyetlere verilen genel addır. Aynı zamanda e-marketing, online pazarlama ya da interaktif pazarlama olarak da kullanılan dijital pazarlamada elbette çeşitli dinamikler bulunuyor. Bu dinamikler arasında en önemli olanı ise sosyal medya! Çünkü sosyal medya platformları günümüzün en önemli pazarlama mecralarından biri olarak karşımıza çıkıyor.
Sosyal medya yönetimi, dijital pazarlamanın da başarısını belirleyebiliyor. Peki, sosyal medya yönetiminde en çok hangi unsurlara dikkat etmek gerekir? İşte sosyal medya yönetiminde en önemli noktalar!
Hedef kitlenin belirlenmesi sosyal medya yönetiminin aynı zamanda ilk aşaması olarak kabul edilir. Cinsiyet, yaş, ilgi alanları gibi konuları bir arada değerlendirerek nasıl bir kitleyi hedeflediğinizi belirlemeniz gerekiyor. Bu sayede sosyal medya üzerinden yaptığınız paylaşımlarla hedef kitlenizi etkileyebilirsiniz. Hedef kitlenize kendilerini özel hissettirmeyi hedeflemenizde de fayda var. Etkileşim içinde kalabilmeniz adına bu önemli!
Arama motorlarında ve sosyal medyada fark edilmek istiyorsanız içerik yönetimine ve içerik kalitesine de önem vermeniz gerekiyor. Marka imajı yaratmak ve marka imajını korumak adına bu konuyu dikkate almanızda fayda var. Hedef kitlenize uygun bir dille kaleme alınan içerikleri kullanmalısınız. Elbette bu içeriklerin belirli bir kalitenin üzerinde olması gerektiğini unutmayın.
Bu kavram size biraz yabancı gelebilir. Müşteri ilişkileri yönetiminin dijital versiyonu diyalog yönetimi olarak adlandırılıyor. Hedef kitle ile marka arasında bir bağ oluşturmanız doğru diyalog yönetimi ile mümkün olabilir. Sosyal medya hesaplarındaki takipçilerinizi çeşitli kriterlere göre kategorilere ayırın. Her grupta yer alanların markanızla nasıl bir bağ içerisinde olduğunu tespit edin ve diyalog yönetimini bu doğrultuda yapın.
Rakiplerinizi de yakın markajda tutmalı ve sosyal medya üzerinden ne tür paylaşımlar yaptıklarını mutlaka analiz etmelisiniz. Rakiplerinizin sadece neler yaptığını değil, neler yapmadıklarını da analiz edin ve bu açığı da çok iyi değerlendirin.
Sonuç:
Sosyal medya yönetiminizi belirli aralıklarla mutlaka analiz edin. Rakip analizinden çok daha önemli olan bu analiz kapsamında stratejilerinizi başarılı bir şekilde hayata geçirip geçirmediğinizi de kontrolden geçirmiş olacaksınız. Aynı zamanda gerek olması halinde bazı iyileştirme çalışmaları da yapmış olacaksınız. Çünkü sosyal medya yönetimi sizin dijital platformlardaki itibarınızın yönetimidir. Markanızın itibarını oluşturmak ve korumak ancak başarılı bir sosyal medya yönetimi ile mümkün olabilir.