Bize Ulaşın

E-Ticaretin Kısa Tarihi ve Bugünü

Dünya’da E-Ticaret

İnternet üzerinden ürün veya hizmet alımı olarak tanımlanan e-ticaret, ilk defa 1996 yılında hayatımıza girdi ve günümüzdeki halini alana kadar büyük bir gelişim sürecinden geçti.

İlk E-Ticaret Siteleri

E-ticaret sektörüne yönelik web siteleri günümüzde oldukça fazla. Ancak e-ticaretin gelişim aşamasında kurulan platformlar, e-ticaret sektöründe önemli bir yere ve pazar payına sahip. 1995 yılında kurulan Amazon ve eBay dünyadaki ilk e-ticaret platformları olma özelliğini taşıyor. Öte yandan 1999 yılında kurulan ve Çin merkezli olan Alibaba ise bugün e-ticaret sektörünün en güçlü oyuncuları arasında gösteriliyor.

 

Türkiye E-Ticarete ilk adımı 1998’de attı

E-ticaret sektörünün önem kazandığı ve gelişim gösterdiği yıllarda ülkemizde de ilk adımlar atıldı. 1998 yılında kurulan hepsiburada.com’un bugün dünya devi Alibaba’dan daha önce kurulduğunu görüyoruz. Hepsiburada.com’u, 2001 yılında kurulan Gittigidiyor, 2009 yılında kurulan Trendyol ve 2012 yılında kurulan n11.com takip etti. Her ne kadar tarihsel süreçte dünyanın gerisinde kalmasak da, e-ticaret alanında halen kat etmemiz gereken bir yol olduğunu söyleyebiliriz.

Türkiye geleneksel ticaretten dijital ticarete geçiş süreci Covid-19 öncesine rutin bir artış vardı. Pandemi gelecekte yaşanacak büyümeleri ve gelişmeleri erken yaşanmasına sebep oldu. Böylelikle Türkiye pazarında e-ticaret kültürü tüketiciye bakan yönüyle gelişti. Böyle olunca üretici ve ara toptancılarda e-ticarete kayıtsız kalamadılar. Pandemi döneminde online alışverişe 5 milyon yeni kredi kartı girdi. Bu ne demek oluyor derseniz; online alışveriş yapmayan tüketici de ürün satın alma kültürü yükseldi. Pandemi süreci kısıtlamalardan dolayı tüketici de online alışveriş yapma kültürünü de geliştirdi ve e-ticaret satın alma oranları beklenenin çok üzerine çıktı.

 

Covid-19 Öncesi ve Sonrası E-Ticaret Pazar Payı

Dünya’da E-ticaret 2019 yılında 3,4 trilyon dolar tutarında olan hacmi, 2020 yılında ise %26 büyümeyle 4,3 trilyon dolara ulaşmıştır. Türkiye’de ise "E-ticaret hacminin genel ticarete oranı 2019 yılında yüzde 9,8 iken, 2020 yılında 5,9 puan artışla ortalama yüzde 15,7’ye çıkmıştır"

 

 

Geleneksel Ticaretten E-Ticarete Geçiş Sancıları

Google verilerine göre açılan e-ticaret sitelerinin bir sonraki yıla devam etme oranı %5’dir. Bu çok kötü bir skor. Maalesef bu başarısızlık hikayeleri sektörde e-ticaret çöplükleri oluşturmaktadır. Sektör de Pazar Yeri gerçeğini de dikkate alırsak, şirketlerin kendi sitelerini geliştirememeleri ve Pazar yerlerine muhtaç durumda olmaları şirketlerin ödedikleri ciddi komisyon ve reklam pazarlama maliyetlerini göz önünde bulundurursak, satıcıların sırtına ciddi maliyetler binmektedir. Satıcıların Pazar Yerlerinin ağır şartları ve kendilerinin yapamadıkları e-ticaret operasyonlarından dolayı arada sıkışıp kaldıkları aşikardır.

 

Geleneksel ticarette uzun yıllar konumlanan şirketleri E-ticaret sürecini yeterli okuma yapamıyorlar. Alıştıkları ticaret kültürünün dışında teknik, yazılım bilgisi, dijital pazarlama bilgisi gerektiren,  çok dinamik, çoklu organizasyon yapısı olan, ciddi takip gerektiren, teknoloji yatırımı, insan kaynağı yatırımı ve pazarlama yatırımları yapmadan başarılı olma ihtimalleri maalesef düşük. Fiziksel bir mağazaya yapılan yatırım kadar özen gösterilmelidir. Geçtiğimiz 15 yılda yüzlerce örnek çıktı karşımıza “Ya bu iş olmuyor web sitesi açtık hem de sektörde en iyi e-ticaret paketi yapan firmadan aldık ve bilgisayardan anlayan birini işe aldık olmuyor abi yapamıyoruz.” Evet bu yapılanlar faydasız değil fakat yetersiz ve sığ kalıyor.  

 

Neden E-Ticaret Danışmanlığı Almalısınız?

  • En önemlisi geç kaldığınız her bir gün kayıptır. Fakat moralinizi bozmayın e-ticaret sektöründe birçok fırsat sizi bekliyor.
  • Sektör de 15 yıllık ciddi bir birikimimizi e-ticaret sisteminizi uçtan uca kurguluyoruz.
  • Sürecin her aşamasında ortalama 10 ila 20 yıl arasında deneyimli her biri alanında profesyonel pek kıymetli ekibimiz projeye destek veriyor.
  • Riskler ve Fırsatları belirliyoruz.
  • Birlikte hedefler ve hedef pazarlar belirliyoruz.
  • Hedeflere ulaşmak adına stratejiler planlıyoruz.
  • Satışlarınızı Yurtdışı ve yurtiçi pazarların da konumlandırmak adına bir yol haritası çıkartıyoruz.
  • Ve yola koyuluyoruz. Ölçemediğini yönetemezsin sürecin her aşamasını ölçerek ve periyodik olarak raporlayıp size sunuyoruz.
  • Çıkan raporlarda gerekli düzenlemeleri hızla yaparak sürecin ilerletiyoruz.
  • Yıl içinde Pazarlardan gelen istatistiklere göre ürün ve fiyatları segmentasyon yaparak ilerliyoruz.

 

Nereden Başlamalısınız?

Tanışalım!

Bizimle iletişime geçin, ön görüşme yapalım ortak hedeflere gidecek strateji yapalım ve yola çıkalım…